úterý 27. května 2014

Český scrapbooking - cesta je cíl.

Moc se mi líbí cesta a směr, kterým se ubírá český scrapbooking.

Ano, jsme pozadu, protože drtivá většina scrapbookového sortimentu se vyrábí resp. designuje v USA, dále ve Velké Británii, Austrálii a k prodeji do Evropy dochází až s odstupem jisté doby, tudíž se k nám novinky dostávají se zpožděním. Ale co? Nám to zase až tak nevadí. Jak řekl Elvis Presley: "V životě je důležité mít pro co žít, mít koho milovat a mít se na co těšit." A myslím si, že přesně tohle my, scrapženy, děláme.
Všechny odnože (divné slovo) scrapbookingu u nás mají pěkně nakročeno.
Tvorba přáníček (cardmaking) - i u nás máme hvězdy, jejichž díla jsou nedostižná, například Pona a její kolorovaná razítka Magnolia. Malý zázrak. My co neumíme, jen tiše vzdycháme.
A pro další příklady stačí zabrousit do nejrůznějších galerií - kam se na nás hrabou Američanky. Umíme přání jak zdobená, tak jednoduchá (ve smyslu clean and simple).

Tvorba velkých scrapbookových stránek - třicítek (12")
Je to šílené, dělat stránku pro jednu fotku, nazdobit ji a uložit do alba, které je příšerně neskladné a těžké. Ano! Protože ta jedna jediná fotka, které jsme věnovali ten nádherný velký prostor, je pro nás něčím výjimečná; nechceme, aby zapadla, nechceme na ni zapomenout. V počítači je všem fotkám dobře - dokud se nenávratně nerozbije harddisk :-) . A kdo z nás si prohlíží pravidelně fotky z minulosti, jsou-li v počítači a ne v albu? Když řeknu, že nikdo, nebudu daleko od pravdy.
Naše třicítkové stránky se pohybují ve spektru od clean and simple přes old-time (nebo vintage, chcete-li) až po mixed media. Nádhera! Osobně vidím výhodu v tom, že pořád ještě upřednostňujeme fotografii před zdobením, což je v zahraničí mnohdy přesně naopak.
Kdybych měla uvést konkrétní příklady stránek našich šikovných scrap-žen, asi bych se samými odkazy odkázala někam...do věčných lovišť. Tak dlouhá by byla řada jmen, protože v našich galeriích JE na co koukat. A kdo tvrdí že ne - prosím - otevřete oči nebo si pořiďte lepší brýle.

Mixed media
Ach, nemůžu si nevzdychnout, protože ty skvosty co vznikají na třicítkových papírech, visačkách, kartičkách pro PL (!) a také ve formě Art-journalu (omlouvám se, jestli jsem to napsala špatně) jsou prostě....
Úžasné.

Project Life
Nic před námi nezůstane v bezpečí. Jsme scrap-ženy, ve většině případů matky (a vícematky) a spojení lásky k rodině (resp. partnerovi), fotografovací obsese a tvořivosti - to je přesně PL. Kronika našeho milovaného života, jejíž tvorba nám dává zabrat. A nutno říci, že i rodinným pokladnám.
Jsme tak šikovné! A tvoříme zuřivě a neúnavně i přesto, že nemáme takové zásoby materiálu či vybavení jako naše zaoceánské kolegyně. A stejně se jim v klidu vyrovnáme.

A z čeho jsem ještě nadšená? Že jsme vzali věc do svých rukou - máme českého výrobce scrapbookových i PLkových razítek (KETA a Papero Amo), máme své PLkové sady karet v češtině (Aktijka - Hurá Papír a KETA, Papero Amo), máme obrovskou zásobárnu materiálu pro PL (Hurá Papír, Pretty Papers a další).
Ještě tak najít výrobce acid- a lignin free papíru. Potenciální umělecké návrháře bychom tu rozhodně našli v pěkně hojném množství.

Pokud jsem se někoho dotkla, někoho nezmínila nebo někoho neprávem zmínila dvakrát či omylem, omlouvám se. Kdo nechce být zmíněn, ať se prosím ozve. A vy ostatní, kdo budete číst, myslete si co chcete a klidně mi to sem napište. Já si také budu myslet svoje :-)

Mějte krásnou noc - je 0:26 hod., 27.5. 2014.

Limetka

7 komentářů:

  1. Díky Klári - pěkný, povzbuzující článek :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně napsané ,klobouk dolu a se vším dopuntíku souhlasím....Božik

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek, Klárko! A díky tobě jsem se podívala na blog Pony - neuvěřitelné!!! Celý článek se mi moc líbí - je to jedna velká pravda.

    OdpovědětVymazat
  4. Kráně napsaný článek, ukápla mi i slza, jak je to dokonale napsané - s láskou. Je fakt, že novinky jsou u nás "novinky" za pár měsíců, ale aspoň se máme na co těšit, ne? :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super Klári, nevím koho by jses s tím mohla dotknout.....

    OdpovědětVymazat
  6. Díky moc za pěkné komentáře, moc si jich vážím!

    OdpovědětVymazat